Menyknapp

Sola Arena - Velodromen

  • Prosjekt: Sola Arena
  • Byggeår/ferdigstillelse: 2021
  • Sted: Sola i Rogaland
  • Type bygg: Flerbrukshall med velodrom
  • Byggherre: Sola kommune for Folkehallene
  • Arkitekt: Trollvegg Arkitektstudio v/Michael Anders Befus
  • Interiørarkitekt: Trollvegg Arkitektstudio  v/ Marlene Nordgård Brandsdal
  • Entreprenør: Consto
  • Bruttoareal: ca. 18.000 m²
  • Energimerking: Passivhus, Energikarakter A

Landets første innendørsvelodrom ble offisielt åpnet 31. september 2021. Velodromen er bygget etter internasjonal standard, med 250 meters bane og plass til om lag 2500 tilskuere, og blir med dette et enormt løft for sykkelsport i Norge. Men dette er ikke bare en velodrom. I senter av bygget blir det også areal for ballsport og turn. Velodromen vil med dette bli en arena hvor folk møtes på tvers av idretter. En arena for alle. 

Arkitektur: Ved å lage en bygningskropp som åpner og lukker seg og står i ulike vinkler i forhold til sykkelbanen, skapes det uformelle soner mellom primærfunksjoner og fasade, samtidig som at fasaden slipper inn nordvestvendt dagslys. Bygningen fremstår som åpen, dynamisk og inkluderende med store lysåpninger i inngangspartiene. Bygget er i stål, betong og glass. Rundt hele bygget er det sandwich elementer i høytrykkslaminert tre, som overlapper hverandre og gir en fin effekt. På tvers av hele bygget store tredrager i limtre som spenner over 85 meter. Selve banen er laget i tre og den skal vedlikeholdes konstant gjennom hele levetiden.

Funksjonalitet: Det viktigste grepet for å sikre en funksjonell plan var å løfte velodromen en etasje. Ved å gjøre dette grepet fikk man muligheten til å legge all infrastruktur under sykkelbanen, med tilgang til ulike lagerrom fra flere steder utenfra, og samtidig legge flerbrukshall med håndballbaner, fotballbaner, basketballbaner og turn i midten av hallen, med direkte adkomst på bakkenivå. Under sykkelbanen skapes en slags gatestruktur hvor de ulike hallaktivitetenes støttefunksjoner, garderober og lager, plasseres hele veien rundt kanten av flerbrukshallen.

Forrige prosjekt Neste prosjekt